Vaak krijg ik de vraag: “Waarom zouden we een ambtenaar moeten inhuren?”

“Nou waarom niet?”, is dan mijn eerste reactie! Want geloof me; seen it, done it, did it, en ik raad het werkelijk IEDEREEN aan!

Laat me je wat meer vertellen waarom ik hier zo stellig over ben. In de afgelopen jaren heb ik er al met een heel aantal mogen werken en ik deel graag mijn ervaringen met jullie!

Een ambtenaar via de gemeente: hoe gaat het en wat mag je verwachten?

 • Je betaalt gemeentelijke kosten aan de gemeente waar je trouwt. De zogenaamde legeskosten. (Voor trouwen op een locatie komen hier vaak nog kosten bij).
 • In de legeskosten zit het gebruik van het stadhuis van de gemeente, de trouwakte en de trouwambtenaar van de gemeente.
 • In de meeste gemeentes mag je een voorkeur aangeven welke trouwambtenaar van de gemeente jullie voorkeur heeft. In de meeste gevallen stellen de trouwambtenaren zich voor op de site van de gemeente.
 • Ongeveer 1 maand voor je huwelijk ontvang je de gegevens van de ambtenaar die jullie huwelijk gaat voltrekken. Helaas heb je weinig invloed op deze keuzes. Het opgeven van jullie voorkeur is dus geen garantie.
 • Ongeveer 2 weekjes voor je huwelijk heb je een gesprekje, in dit gesprek wordt gesproken over wie jullie zijn, hoe jullie elkaar hebben leren kennen enz.
 • De beperkte tijd die je met deze trouwambtenaar kan doorbrengen zorgt er mijn inziens voor dat de woorden tijdens de ceremonie net niet zorgvuldig genoeg zijn gekozen, net niet raken of wordt ingevuld naar eigen mening. Te vaak heb ik geluisterd naar de oorsprong van het stadhuis, dé gouden regels m.b.t. trouwen of tenenkrommende werkomschrijvingen van de bruid of groom die zo van internet zijn geplukt. Ze raken niet, gaan niet over het bruidspaar of zijn eentonig…

Een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker:

 • Net zoals je alles zelf en geheel persoonlijk uitkiest voor jullie huwelijk, kiezen jullie ook wie jullie verhaal gaat vertellen. Iemand met wie je op voorhand al een klik hebt, iemand bij wie je het vertrouwde gevoel hebt. Iemand bij wie je eigenlijk niet meer kan wachten om werkelijk alles tegen te vertellen.
 • Als jullie dan op basis van klik en gevoel degene hebben gevonden voor dat misschien wel meest speciale moment op de dag, dan begint het pas!
 • Met een zelfstandig trouwambtenaar heb je meerdere contactmomenten, uitgebreide vragenlijsten maar vooral tijd. Tijd om echt de diepte in te gaan, echt jullie verhaal te laten vertellen. Meestal neemt een ZZP BABS (Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) ook contact op met mensen om jullie heen om zo compleet mogelijk te zijn.
 • Logischer wijs is de duur van de ceremonie langer dan een ceremonie bij een BABS van de gemeente. Er is simpelweg TE VEEL informatie die te leuk / mooi / lief is om achterwege te laten.
 • Jullie als bruidspaar worden over elkaar “geïnterviewd”, dit betekend verassingen over en weer. En als je elkaar soms glimlachend aankijkt om wat de ander heeft verteld, kan het maar zo zijn dat dat net het stukje informatie is wat via vrienden of familie ter ore is gekomen bij de BABS!
 • Jullie kunnen jullie wensen en ideetjes uitspreken, krijgen nog veel meer tips en tricks en bouwen jullie samen aan die geheel persoonlijke ceremonie.
 • Een ceremonie die over niets anders gaat alles jullie 2, jullie liefde, jullie verhaal!
 • Tijdens dit heerlijke uurtje wordt er uitgesproken wat nog nooit uitgesproken is, worden momenten gekoesterd, blik je dankbaar terug op wat was en spreek je vertrouwen uit in wat nog komt!
 • Geloften, net zo mooi als moeilijk. Hoe fijn dat jullie BABS hier mee wil helpen!
 • Door al deze elementen, door de manier van vertellen en de enorm persoonlijke touch zal de ceremonie een moment vol mooi woorden worden die niemand meer zal vergeten!

Conclusie

Het zal je niet verbazen maar persoonlijk vind ik het een echte dikke vette aanrader om een zelfstandig trouwambtenaar in te huren. Denk hier samen goed over na. Mijn bruidsparen adviseer ik het met liefde. Het kost wat maar je krijg er zoveel voor terug! Investeren in de liefde is nooit te duur toch?

 

Wat zeggen bruidsparen die een buitengewoon ambtenaar hebben ingehuurd?

“Mike en Karin”

Uiteindelijk kwamen we tijdens de besprekingen met Gerina op de ceremonie, hoe gaat dat eruit zien? En wie gaat dat doen? Daar hadden Karin en ik nog nooit over nagedacht..! Tja, hoe gaat dat normaal gesproken? Iemand van de gemeente komt dat toch doen? Of is dat niet wat we in gedachten hebben? Dat ene uurtje is toch wel het belangrijkste van de hele dag! Dat in ons achterhoofd houdende werd dat toch wel een puntje van aandacht, daar moesten we wat mee doen. Via Gerina kwamen we in contact met: Mariëlle van Tintelend trouwen. Na een 1e kennismaking bij haar thuis was het voor ons direct duidelijk; zei moet ons trouwen! Wat blijkt, achteraf hoort ze dus in de top van beste trouwambtenaren van Nederland! Het was een uur om nooit meer te vergeten, ze wist de woorden van onszelf maar ook van familie en beste vrienden bij ons te raken. Verhalen uit het verleden, maar ook hoe Karin en ik over elkaar denken en onze families: het was een uur om nooit meer te vergeten. Dus mocht je nog twijfelen of twijfelen over de extra kosten? In ons geval was het het zeker de moeite waard en zouden we juist spijt gehad hebben als het onpersoonlijk uurtje was. Dus bij deze nogmaals: bedankt voor de tip!

“Kees en Nienke”

Tijdens één van de gesprekken kwam het onderdeel ceremonie aan de orde. Gerina besprak met ons wat onze wensen hierin waren en wat we belangrijk vinden in de ceremonie. Hierin kwam naar voren dat wij graag een persoonlijk verhaal wilden wat de ceremonie als een bijzonder onderdeel zou maken. Gerina gaf ons de tip van het inhuren van een BABS omdat zij dacht dat een buitengewoon ambtenaar erg goed bij onze wensen zou aansluiten. En dat is gelukt!!!

Er werd onder woorden gebracht wat wij graag willen zeggen maar zo weinig doen, naar elkaar maar ook naar onze dierbaren. Wij hebben dat echt gezien als een meerwaarde op zo’n speciale dag waarbij niet alleen wij in het middelpunt stonden, maar ook onze naasten een plekje kregen!

Iedereen was geboeid door een prachtige speech die tot stand kwam met ons beide aandeel, maar ook bijzondere woorden van onze getuigen!

Mariëlle kreeg het voor elkaar om openheid te krijgen in onze gevoelens waarbij we ons echt op ons gemak voelden en je de warmte en betrokkenheid voelde in ons persoonlijk verhaal! Dat zorgde ervoor dat we in de voorbereidingen en tijdens de ceremonie hebben genoten van óns verhaal, want dat was wat ze zo goed kon vertellen!

 

Zouden jullie wel zo’n leuke ambtenaar willen inhuren? Dan verwijs ik jullie met al mijn liefde door naar Marielle van Tintelend trouwen. Een echte verhalenverteller, een vrouw met onwijs veel passie voor haar vak en voor liefde. Ze raakt de grootste mannen met haar woorden en liefste dames verteld ze de mooiste woorden die ze nog nooit gehoord hebben! Realistisch, puur en echt dat is wie Marielle is! Leer haar hier kennen!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *